Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

7 mei 2011 14:30

Versnel, T.J.

Knotsgekke laatste thuiswedstrijd eindigt in 6 – 4

Onder haast tropische omstandigheden stond zaterdag de laatste thuiswedstrijd van seizoen 2010/2011 op het programma. De wedstrijd, welke onder leiding stond van scheidsrechter Versnel uit Zwijndrecht, trapte om iets na half 3 af. Voor deze wedstrijd was de Waardenburg Neerijnen Combinatie naar ’t Hoog gekomen. Beide trainers stuurden hun mannen het veld in met het rekentechnische doel van een periodetitel. WNC zou bij een overwinning goed meedoen in de 3e en laatste periode; SV Meerkerk mocht bij een overwinning hopen op een misstrap van Sliedrecht, waardoor theoretisch de kans op het overnemen van een periodetitel van de kampioen nog mogelijk was; allemaal kansberekeningen waar bijna een telraam bij nodig is. Dat telraam was zeker nodig bij de wedstrijd van zaterdagmiddag; na ruim 90 minuten voetbal werd een unieke 6 – 4 overwinning voor de thuisploeg bijgeschreven; een uitslag én wedstrijd met een verhaal.

Meerkerk kon naast de spelers die langdurig geblesseerd zijn beschikken over vertrouwde namen; van de langdurige geblesseerde spelers is Joey van Putten bijna hersteld, maar liep Guus Vreeswijk afgelopen week vlak voor zijn rentree weer opnieuw eenzelfde kwetsuur op, bijzonder treurig: Sterkte Guus!

WNC startte in de verwachte formatie met topscorer Zondag als diepste spits en 4 spelers met aanvallende intenties eromheen. WNC ontpopte zich al snel in de wedstrijd tot de bovenliggende partij; het team van trainer Marcel van Helmond oogde gretiger en gingen met name rustiger en beter om met het balbezit. Het duurde echter tot de 17e minuut van de wedstrijd voordat er ook maar 1 kans genoteerd kon worden; daarentegen was de eerste kans dan ook direct raak. Jamal Mansouri mag een voorzet geven vanaf zijn linkerkant, Hendri van Dooijeweert laat de bal rustig terugvallen op de mee opgekomen Roderik Kieft die eenvoudig de 0 – 1 mag binnentikken.

Lang kon WNC echter niet genieten van de voorsprong daar ook Meerkerk zijn eerste ‘kans’ wist om te zetten in een doelpunt. Een indraaiende vrije trap van Gert-Jan Koekoek wordt door doelman Westerlaken slecht verwerkt en in de kluts weet Ruud Vink zijn hoofd tegen de bal te zetten, waardoor de bal in het lege doel beland: 1 – 1.

Ook na dit cadeautje van WNC, wist Meerkerk geen grip te krijgen op de wedstrijd, met name op de as van het veld kreeg WNC alle vrijheid om te voetballen. Verdedigende middenvelder Rademaker kreeg in de opbouw alle tijd op zijn aanvallers te zoeken en deed dit dan ook veelvuldig. Dit leverde WNC nog voor de rust twee treffers op; bij de 1 – 2 mocht Hafid Mansouri vrij de 16-meter indribbelen en redelijke eenvoudig tot scoren komen, een klein kwartier later wist dezelfde Mansouri het meest alert te reageren op een vrije trap die door Meerkerk doelman Van Zessen gered, maar los gelaten moest worden: 1 – 3. Op het scheiden van de markt kwam Meerkerk nogmaals terug in de wedstrijd; Jeroen van de Hagen demonstreerde zijn kwaliteit in een voorzet op maat, welke door Ruud Vink andermaal werd binnen gekopt: 2 – 3.

Zo gingen beide teams rusten na een helft waarin maar liefst 5 keer gescoord werd, maar het voetbal, met name van de thuisploeg van bedroevend niveau was. Na succes van de B1 (kampioen), de A1 en het 2e (lijfsbehoud), hamerde trainer Marcel van Steenis in de rust nogmaals met niet mis te verstande woorden op de verantwoordelijkheid van de ploeg om het in grote getale opgekomen publiek te belonen met een strijdend, en liefst goed voetballend Meerkerk. Gert-Jan Koekoek moest geblesseerd in de kleedkamer achterblijven, waarop van Steenis besloot te wisselen in de as van het veld. Theo van Zessen werd controleur, invaller Rene de Winter kwam op de plek van Pascal Boom en Boom mocht een linie doorschuiven naar de aanvallende punt van het middenveld.

Alle herboren intenties en goede bedoelingen leken ‘koud’ in de tweede helft alweer de prullenbak in te kunnen; Jeroen van de Hagen ontving al in de 2e minuut na rust een directe rode kaart van scheidsrechter Versnel na een duel aan de zijlijn waarin hij de benen raakte van een WNC verdediger in plaats van de bal. Jeroen had de deur van de kleedkamer nog niet bereikt toen er toch weer hoop gloorde aan de horizon. In de eerste de beste aanval na de rode kaart werd Ruud Vink onder zijn voeten gelopen binnen de bekende 16-meter. Hij verzilverde zelf het buitenkansje en scoorde daarmee al zijn derde doelpunt van de middag: 3 – 3.

Meerkerk besloot zijn spelintenties gelijk te houden en ondanks het gemis van 1 speler, niet veel aan te passen in de speelwijze. Met veel inzet en strijd werd er nu wel alles aan gedaan om het WNC zo moeilijk mogelijk te maken. De as van het veld werd dichtgezet, waardoor WNC meer en meer de zijkanten moest zoeken om tot aanvallen te komen. De wedstrijd was meer een wedstrijd geworden en kreeg langzaam alle ingrediënten van een leuk schouwspel. In de 24e minuut leek WNC vervolgens de genadeklap uit te delen toen het voor de 3e keer op een voorsprong wist te komen. In een kluts situatie in het strafschopgebied van Meerkerk , lukt het de verdedigers van de thuisploeg maar niet de bal een ‘rotpeer’ te geven. Bij toeval kwam de bal voor de voeten van Hendri van Dooijeweert die de 3 – 4 aantekende. Precies op het moment dat iedereen dacht dat dit de genadeklap zou zijn voor Meerkerk ontving ook WNC een rode kaart van de Zwijndrechtste leidsman. Ook een rode kaart die waarschijnlijk bij het uitblijven van de eerdere rode kaart ook met geel bestraft had kunnen worden.

Dit was het benodigde vonkje wat de steekvlam in Meerkerk deed ontbranden. Met nog een klein kwartier op de klok wist de zojuist voor Martijn van de Hagen ingebrachte Mark van Zanten een goede assist te geven op Johan van Es. Johan legde de bal goed voor zijn rechterbeen en schoot de bal diagonaal in de verre hoek: 4 – 4. Beide teams zouden aan een gelijkspel niets hebben gezien de eerder beschreven theoretische kansen op nog een laatste competitie succesje. Hierdoor ontstonden, zeker door de bril van Meerkerk gezien, heerlijke laatste 10 minuten. Aan de hand van de voor de laatste 10 minuten ingevallen routinier en gelegenheidswissel Patrick Vuurens, wist Meerkerk ’t Hoog nog op zijn kop te zetten. In de 88e minuut zette Vuurens, Ruud Vink met een fraaie voetbeweging alleen voor de WNC doelman welke hij voor de 4e keer die middag wist te verschalken: 5 – 4.

Voor het eerst tijdens dit duel stond het grotere cijfer aan de juiste zijde van het scorebord. Spelers, begeleiding en supporters juichten alsof zojuist de titel was binnengehaald; typerend voor de knotsgekke middag qua wedstrijd- en scoreverloop. Ruim in de blessuretijd wist Mark van Zanten zijn goede invalbeurt nog te belonen met een doelpunt; Ruud Vink werd bij het inleiden van een counter op de middenlijn gevloerd, de door geschoten bal, kwam echter recht in de loop van de weggesprinte van Zanten. Met nog 40 meter sprint voor de boeg, mocht ook van Zanten aan het einde van zijn sprint zijn armen wijd in de lucht gooien en het gejuich van ’t Hoog in ontvangst nemen: 6 – 4.

Een laatste thuiswedstrijd met de ingrediënten die voldoende zijn voor het spelen van een veelvoud aan wedstrijden; 10 doelpunten, 2 rode kaarten, een slechte 1e helft en bijzonder aantrekkelijke 2e helft. Het score verloop was niet direct typerend voor het seizoen van Meerkerk, wat over het algemeen moeilijk scoort, maar ook weinig doelpunten tegen krijgt; het verschil tussen de 1e en de 2e helft geeft eerder een beeld van een af en toe wisselvallig seizoen. Voor het eerst sinds lange tijd was Ruud Vink weer eens de gevierde man aan de zijde van de thuisploeg; de aanvoerder vond vandaag 4 keer het net in een combinatie van kopgoals, een strafschop en een velddoelpunt. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg kan daarmee de topscorer van Meerkerk zijn seizoenstotaal ruim boven de 10 goals laten eindigen en daarmee met vertouwen in voorbereiding gaan op een volgend seizoen.

Met deze unieke overwinning beëindigd Meerkerk het seizoen op ’t Hoog. Er werden dit seizoen 6 wedstrijd gewonnen op ons eigen sportpark, 4 werden er gelijk gespeeld en er gingen er 3 verloren. Sliedrecht wist zijn wedstrijd tegen GJS ook te winnen, waardoor het zeker is van de 3e plaats. Everstein en Almkerk maken komende week uit wie er kampioen wordt, de ploeg uit Everdingen lijkt daarvoor de beste papieren te hebben. Voor Meerkerk rest een wedstrijd om de 4e plaats. Daarvoor moet er gewonnen worden van Drechtstreek.