Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

24 september 2011 14:30

Koppel, M. van de

Meerkerk uiterst efficiënt naar ruime overwinning

Op deze laatste zaterdag van september was het goed toeven langs de lijn. De jassen konden op de kapstok blijven op deze mooie zonnige herfstdag. Meerkerk was afgereisd naar Schelluinen om op Sportpark Scalune de strijd aan te binden met de plaatselijke trots. De bespiegelingen vooraf beloofden een spannende partij. De spitsen van beide ploegen stonden afgelopen week behoorlijk in het nieuws.

Het verhaal van Meerkerk-spits Ruud Vink werd breed uitgemeten in diverse kranten en op verschillende websites. Zeven doelpunten in één wedstrijd is inderdaad geen alledaags verschijnsel. De spits van Schelluinen Fitim Meha kwam minder positief in het nieuws. Hij haalde zijn gram door een speler van de tegenpartij te slaan. Gevolg een directe rode kaart. Dit betekende een schorsing, waardoor Meha tegen Meerkerk ontbrak op het appèl.

Naast het verhaal van de week, ook nog even aandacht voor andere personele problemen in beide kampen. Bij Meerkerk ontbraken Brian Vink en Martijn van der Hagen (blessure) en Roderik Luitjes (vakantie). Trainer coach Marcel van Steenis verwoordde het voorafgaand aan de wedstrijd goed. Ondanks de afwezigen staat er een team waarin ik het volste vertrouwen heb. Bijzonder jammer dat genoemde jongens niet kunnen spelen, maar dat zijn nu eenmaal de wetten van het voetbal. Bij Schelluinen ontbreekt nog altijd Tutu N’Dona vanwege een vervelende knieblessure en John Wijnbelt was onvoldoende fit om vanaf het begin te spelen.

Tot zover de personele bezetting. Nadat scheidsrechter Marcel van de Koppel om half drie voor de aftrap blies, zette Meerkerk onmiddellijk druk op de ketel. De achterhoede van Schelluinen had hier duidelijk moeite mee. In de zesde minuut betaalde de strijdwijze zich al uit. De opgekomen Gijsbert Bruijnes ging een één-twee aan met Youri van Blanken waardoor hij volledig vrij voor de keeper kwam. Gijsbert niet zelfzuchtig, legde de bal breed naar de mee opgekomen Johan van Es. Johan had geen enkele moeite om de bal  in het lege doel te tikken. (0-1). Kort daarvoor was er al wel een gevaarlijke vrije trap geweest van de thuisploeg. De afgeweken bal werd uitstekend verwerkt door doelman Klaas-Jan van Zessen.

Wie dacht dat Meerkerk na het doelpunt door zou drukken kwam bedrogen uit. Het was Schelluinen dat onder leiding van de ijverige Jaimy Bakkenes de regie bepaalde. Gijsbert Bruijnes had zijn handen vol aan de van Sliedrecht gekomen Umut Takac. Bij een passeeractie hield Gijsbert de snelle rechterspits vast. Het leverde hem een terechte gele kaart op.

Toch slaagde Schelluinen er niet in om echt gevaarlijk te worden. De ploeg moest het hebben van dode spelmomenten (vrije trappen en corners). De verdediging van Meererk stond als een huis en doelman Klaas-Jan van Zessen heerste soeverein in zijn doelgebied. Even leek het dat Schelluinen zou scoren. De volledig vrijstaande speler van de blauwwitten schoot echter hoog over. Bovendien - zo bleek uit de non verbale communicatie tussen scheidsrechter en assistent scheidsrechter – was er sprake van buitenspel, zodat een mogelijk doelpunt zou zijn afgekeurd. Meerkerk hield de resterende speeltijd van de eerste helft vrij eenvoudig stand. De rust werd dan ook bereikt met de vroeg in de wedstrijd verkregen voorsprong.

De tweede helft een geheel ander spelbeeld. Schelluinen leek moegestreden en Meerkerk kreeg daardoor meer ruimte. Het was met name Youri van Blanken die daarvan gretig profiteerde en met zijn mooie acties keer op keer de spelers van Schelluinen zijn hielen liet zien. De verdediging staat als een huis. Respect voor Gert Jan Koekkoek, ondanks het feit dat hij zijn gehele maaginhoud in de rust op een vrij onconventionele manier was kwijtgeraakt, wist hij tot een kwartier voor tijd van geen wijken. Almer Kon verving de uitgeputte Gert Jan.

Ook Joey van Putten die deze middag goed speelde moest in de tweede helft door trainer coach Marcel van Steenis worden gewisseld nadat hij licht geblesseerd was geraakt. Zijn vervanger Patrick Vuurens. Een wissel met gevolgen. In de 63e minuut een geweldige spelhervatting van keeper Klaas-Jan van Zessen. Jeroen van der Hagen brengt de bal net over de middenlijn schitterend onder controle om vervolgens een prachtige crosspass te versturen. Ruud Vink zet een goed blok en Patrick Vuurens ontvangt vrijstaand in het strafschopgebied de bal. Patrick schiet – nog geen vier minuten in het veld – de bal beheerst in de touwen. (0-2). Meerkerk blijft het spel dicteren mede dankzij de onverzettelijke Pascal Boom op het middenveld , die ook deze middag weer bergen werk verzet. Pascal waagt het zelfs om tot tweemaal toe van vrij grote afstand terug te spelen op de keeper. Zijn mooie maar even simpele uitleg, hij was de enige die vrij stond op dat moment. Heerlijk! Vijf minuten voor tijd komt Meerkerk zelfs op 0-3. Dit keer is het invaller Mark van Zanten die scoort met een mooie strakke kopbal. De aangever Patrick Vuurens.

De wedstrijd is nu helemaal gespeeld. Meerkerk komt niet meer in de problemen. Scheidsrechter Marcel van de Koppel, die uitstekend leidde, deelde in de tweede helft nog drie waarschuwingen uit in de vorm van een gele kaart aan Danny Muilwijk, Umut Takac en Mergim Shala (allen Schelluinen) Hiermee kwam het totaal aan gele kaarten in deze wedstrijd op vijf. Hieruit mag beslist niet worden afgeleid dat de wedstrijd onsportief verliep. Alle kaarten waren terecht. Toch was er sprake van een uiterst faire partij.

Trainer coach Marcel van Steenis mag tevreden zijn. Zijn ploeg weet op bijzonder efficiënte wijze om te springen met de mogelijkheden en dat was wel eens anders. Gevolg een klinkende overwinning op Schelluinen. Mede dankzij deze overwinning stijgt de ploeg naar de tweede plaats op de ranglijst.

Volgende week opnieuw een zware opgave. Dan komt Altena op bezoek. De ploeg uit Nieuwendijk verloor vandaag van koploper SV Capelle en zal ongetwijfeld uit zijn op revanche.