73'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

5 mei 2012 14:30

Essen, G. van

Meerkerk liet zich vandaag van zijn beste kant zien. Na twee nederlagen op rij wisten de mannen van Marcel van Steenis kampioenskandidaat nummer één tot op vandaag  WNC met 4-3 te verslaan. WNC heeft door dit verlies er plotseling twee concurrenten bij gekregen. Drechtstreek, dat won,  komt op gelijke hoogte met de Waardenburgers en Altena nadert tot op twee punten van de koploper.

Meerkerk trad vandaag aan tegen WNC. De Waardenburgers kwamen als trotse koploper naar ’t Hoog en zouden bij winst in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen een belangrijke stap zetten in de richting van het kampioenschap. Van meet af aan werd duidelijk dat Meerkerk zijn sportieve plicht niet wilde verzaken. Bovendien stond er nog de 4-3 nederlaag die de ploeg leed in de uitwedstrijd tegen de mannen van de naar IFC-zondag vertrekkende trainer-coach Marcel van Helmond. Ook dit wilde Meerkerk graag rechtzetten, zoveel was wel duidelijk.

De ploeg startte furieus en in de tweede minuut leidde dit al tot resultaat. De razendsnelle Guus Vreeswijk liet op de linkerflank Ronald Zondag zijn hielen zien en lepelde de bal voor het doel. Keeper Dennis Westerlaken verkeek zich op de inzet die buiten zijn bereik via de lat terug viel in het veld bij de tweede paal. Patrick Vuurens was er als de kippen bij om de bal in te koppen. Een opsteker van jewelste en Meerkerk ging door. Het zette de ploeg van WNC stevig onder druk. Op het middenveld won men de slag en het Meerkerk-publiek ging er nog maar eens extra goed voor staan. Het werd op zijn wenken bediend en de mogelijkheden regen zich aaneen. Zo was Martijn van der Hagen in de achtste minuut dichtbij een treffer toen hij volledig vrijstaand in de zestien uithaalde. De bal belandde dit keer nog in de handen van de keeper. Een tweede poging van Martijn, op aangeven van Guus Vreeswijk, wist keeper Westerlaken ternauwernood ten koste van een corner te keren. Driemaal is scheepsrecht zal Martijn gedacht hebben want op een mooie pass van Youri van Blanken schoot hij na een klein kwartier spelen kruislings in. Het betekende de 2-0. Nog geen drie minuten later vergrootte Meerkerk de voorsprong opnieuw. Een pass van achter uit van Stijn Schuller werd opgepikt door Guus Vreeswijk, die met een geweldige actie eerst zijn directe tegenstander Ronald Zondag van zich afschudde om vervolgens met een weergaloze lob keeper Westerlaken te passeren. WNC schrok nu toch wel wakker en probeerde na dit doelpunt enigszins aan de druk van Meerkerk te ontsnappen. De eerste doelpoging van de kant van WNC was van Hafid Manssouri die in de 19e minuut met een schot van afstand doelman Klaas Jan van Zessen testte. Een minuut later een wat ongelukkige verdedigende aktie van de thuisploeg. De goed en konsekwent leidende scheidsrechter Gerrie van Essen uit Best wijst gedecideerd naar de stip. De overtreding levert  Stijn Schuller een gele kaart op. Het betekent dat Stijn in de laatste wedstrijd van het seizoen moet toekijken vanaf de kant. De strafschop is wel besteed aan spits Andre Zondag die de bal onhoudbaar inschiet. (3-1). In de 26e minuut is de ploeg van Marcel van Helmond dichtbij een tweede treffer, maar Hafid Manssouri kopt de bal, terwijl hij volledig vrij staat bij de tweede paal over. Meerkerk ontsnapt. Dat geldt niet voor David Ruane. Hij moet met rood vertrekken in de 33e minuut. De aanleiding vormt een opzettelijke handsbal waarmee hij een doelrijpe poging verijdelt van Meerkerk. Het is een pass van Guus Vreeswijk op de sprintende Martijn van der Hagen die door de verdediger van WNC wordt weggetikt met de hand, onbewust zo is zijn lezing, maar scheidsrechter Van Essen interpreteert dit toch anders. De thuisploeg profiteert onvoldoende van de overtal situatie in het restant van de eerste helft en WNC weet de schade tot de rust te beperken. Een kopbal tien minuten voor rust van Patrick Vuurens is het  enige wapenfeit van de thuisploeg.

In de tweede helft een totaal andere wedstrijd. WNC is met tien man dreigend en Meerkerk laat zich terugzakken en loert op de counter. In de 49e minuut zien we daarvan een mooi voorbeeld. Een goede combinatie tussen Guus Vreeswijk en Patrick Vuurens stelt laatstgenoemde in de gelegenheid vrij uit te halen, maar doelman Westerlaken is op zijn post. Ook een schot van Youri van Blanken na tien minuten in de tweede helft is een prooi voor de WNC keeper. Martijn van der Hagen krijgt nog een mooie gelegenheid om de wedstrijd in de 57e minuut in het slot te gooien. Hij gaat alleen op de keeper af en schiet tegen de doelman.  In tweede instantie lukt het evenmin om de doelman te passeren. Na deze mooie kans een ongelukkig moment als Gert Jan Koekkoek op de doellijn de bal tegen de hand krijgt. Een terechte rode kaart is zijn deel en WNC mag voor de tweede keer in de wedstrijd een strafschop nemen. Andre Zondag ontfermt zich over de bal en schiet vanaf de stip de 3-2 binnen. WNC beseft dat er misschien toch nog wat te halen valt. Het Meerkerkse publiek houdt de adem in. Zeker als Hafid Manssouri twee minuten na de strafschop rakelings voorlangs schiet. Kort daarna is het opnieuw alle hens aan dek. Dit keer is het Jeffrey Weidema die met een kopbal dichtbij een treffer is. Het is doelman Klaas Jan van Zessen die de gelijkmaker met een geweldige reflex weet te voorkomen. Na deze hectische fase voor Meerkerk treedt er wat rust in, maar schijn bedriegt, want in de 73e minuut komt WNC alsnog langszij. Doelpuntenmaker is Hafid Manssouri. WNC zet nog maar eens aan en is zelfs dichtbij de winst als Andre Zondag kort draait en over schiet. Zo ver komt het dit keer niet, sterker het is Meerkerk dat uiteindelijk met de drie punten gaat lopen. Een schitterend doelpunt van Martijn van der Hagen in de 86e minuut op aangeven van Patrick Vuurens is hiervan de reden. Het betekent de 4-3 en de nederlaag in Waardenburg met dezelfde cijfers is hiermee rechtgezet. Beide doelpunt rijke wedstrijden waren hiermee reclame voor het voetbal. Jammer dat juist daarom de publieke belangstelling wat tegenviel. (ca. 250 bezoekers) waarvan het meerendeel namens de thuisploeg. Meerkerk bezorgt WNC een kostbaar verlies. In de race om de titel hebben de Waardenburgers het niet meer in eigen hand. Naaste concurrent Drechtstreek wint en komt op gelijke hoogte. Bovendien krijgt het er nog een concurrent bij. De laatste competitiedag belooft een spannende aangelegenheid te worden. Was het niet zo dat de prijzen aan de meet worden verdeeld? In ieder geval is de huidige stand in de Tweede Klasse F daarvan het levende bewijs.