Patrick Vuurens (penalty)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

2 maart 2013 15:00

Gans, D. de

Vanmiddag ging Meerkerk op bezoek in Breda, waar ze aantraden tegen The Gunners. Over de gehele wedstrijd bekeken was Meerkerk duidelijk de betere ploeg. Toch bleef het tot de negentigste minuut spannend. Een benutte strafschop in de laatste minuut van de wedstrijd betekende de 1-3 en maakte aan alle illusies van de thuisploeg een einde.

De winter lijkt nu echt voorbij. Goed voetbalweer en op het programma de wedstrijd tegen The Gunners. Meerkerk wilde natuurlijk graag revanche nemen voor de ongelukkige nederlaag in de thuiswedstrijd tegen de Bredanaren. Dat moest gebeuren zonder Pascal Boom die waarschijnlijk langere tijd uitgeschakeld is met een enkelblessure. Ook Guus Vreeswijk moest geblesseerd vanaf de kant toekijken. Bovendien kon trainer Bert Buizert geen beroep doen op Stijn Schuller en Koen Vermeer (beiden op vakantie).

Het beginsignaal van scheidsrechter De Gans betekende onmiddellijk het startsein voor Meerkerk om er vol voor te gaan. Er werd meteen druk gezet op de verdediging van The Gunners. Theo van Zessen geposteerd in de spits was daarbij de grote aanjager. Het leverde de nodige onrust op in de achterhoede van The Gunners. Het hobbelige veld betekende dat terugspeelballen op keeper Pedersen de tweelingbroer van spits Paul Pedersen niet van gevaar ontbloot waren. De aanpak leverde onmiddellijk resultaat op in de vorm van een paar kansen. De mooiste was misschien wel voor Theo van Zessen in de vijfde minuut. Zijn inzet belandde in het zijnet.

Na acht minuten was het toch raak. Via een schitterende aanval was het Youri van Blanken die de bal breed legde op Joey van Putten, die op zijn beurt Johan van Es vond op de rand van de zestien. Met een schitterende trap krulde Johan de bal onhoudbaar voor de keeper in het doel. Het was dezelfde Johan van Es die vijf minuten later de kans kreeg om de voorsprong te verdubbelen. Dit keer ging het mis. Een schot uit de tweede lijn van Martijn van der Hagen na een kwartier spelen was eveneens een prooi voor de keeper van The Gunners.

Het eerste doelgevaar van de thuisploeg kwam van wie anders, dan de gevaarlijke spits Paul Pedersen, even losgelaten, schoot hij voorlangs. Kort daarna opnieuw een hachelijke situatie voor het Meerkerk-doel. Gelukkig weet Wilco den Tuinder met een katachtige reflex de iets te strak teruggekopte bal van Almer Kon weg te tikken. De wedstrijd valt, zoals dat wel mooi wordt genoemd in de plooi en van doelgevaar is geen sprake meer. Meerkerk is heer en meester. Wat opvalt is dat het jonge middenveld. waarvan naast Joey van Putten en Youri van Blanken deze middag ook Sjoerd Vink deel uitmaakt de zaken uitstekend onder controle heeft.

Na een half uur spelen wat onrust in de defensie van Meerkerk. De reden Paul Pedersen aan de bal. Tot opluchting van iedereen met een Meerkerk-hart gaat zijn inzet over. Daarna is het opnieuw de beurt aan Meerkerk of beter gezegd aan Martijn van der Hagen. Tot driemaal toe krijgt Martijn van der Hagen de kans om de voorsprong voor rust te vergroten. De derde kans is de mooiste. Alleen voor keeper Joep Pedersen moet Martijn zijn meerdere erkennen in de sluitpost van The Gunners.

Zoals zo vaak in voetbal valt de treffer dan aan de andere kant. Dat zou ook deze keer zo zijn geweest ware het niet dat doelman Wilco den Tuinder dit voorkomt. Paul Pedersen heeft net als Martijn van der Hagen de pech dat de keepers deze middag hun mannetje staan. Wilco redt zowel in 42e als de 44e minuut op inzetten van de levensgevaarlijke spits, die er in het vorige seizoen maar liefst 26 in schoot. Het slotakkoord in de eerste helft is voor Meerkerk als Johan van Es de zestien ingaat maar de actie sterft in schoonheid.

In de rust van de wedstrijd kreeg één van onze trouwe meegereisde supporters getooid met Heerenveensjaal het verzoek van een NAC supporter en natuurlijk tevens aanhanger van The Gunners om samen met hem in de kantine te poseren voor de foto. Een mooi voorbeeld hoe sport kan verbroederen.

Na rust schiet Meerkerk als een raket uit de startblokken en al na 20 seconden ontstaat een levensgrote kans voor Martijn van der Hagen. Opnieuw is Martijn niet gelukkig in de afwerking. Dit keer is het resultaat een corner die verder niets oplevert. Twee minuten later moet onze doelman Wilco den Tuinder weer aan de bak. Met een mooie redding weet hij een tegendoelpunt te voorkomen.

Dan de 53e minuut. Martijn van der Hagen niet erg gelukkig in de afwerking tot dan toe, vindt het nu welletjes geweest. Vanuit een onmogelijke hoek legt hij alle venijn in zijn schot. De bal verdwijnt snoeihard in het doel. De ontlading is groot bij Martijn. Bijna had dit verslag niet geschreven kunnen worden vanwege de stevig uitgevallen high five richting uw correspondent.

Met de treffer van Martijn lijkt de wedstrijd in het slot te vallen. Meerkerk houdt de regie tot de 70e minuut. Almer Kon ziet zich genoodzaakt ten koste van een overtreding in te grijpen. Een vrije trap volgt. Paul Pedersen ontfermt zich over de bal. Meerkerk metselt een muur. Paul Pedersen stelt zich op, krult de bal langs de muur en het is Wilco den Tuinder die de bal wegstompt. Helaas komt de bal bij Patrick van der Pluym die de bal alsnog in het net werkt.

Het zullen nog twintig hete minuten worden in Breda zo lijkt het. Toch valt het mee. Het opportunistische spel van The Gunners levert niet het gewenste resultaat. Het is uiteindelijk de ingevallen Jesse Peek, die er al een wedstrijd met de A-junioren op heeft zitten in Groot-Ammers, die aan de basis staat van de definitieve knock-out van The Gunners. In de laatste minuut van de wedstrijd gaat hij het strafschopgebied in en wordt door twee verdedigers vakkundig ten val gebracht. Scheidsrechter De Gans, die de sportieve wedstrijd uitstekend leidde deze middag rest niets anders dan naar de stip wijzen. Een buitenkansje voor de eveneens ingevallen Patrick Vuurens om een doelpunt aan zijn totaal toe te voegen. Weliswaar zit keeper Pedersen er nog met de hand aan, echter  onvoldoende om een doelpunt te voorkomen. De eindstand 1-3 staat maar kort op het scorebord want nog geen minuut later klint het eindsignaal.

Meerkerk revancheert zich met deze overwinning voor de ongelukkige thuisnederlaag aan het begin van het seizoen tegen de Bredanaren. Op de inzet viel absoluut niets aan te merken. Het was aan beide keepers te danken dat het geen korfbaluitslag werd, want kansen waren er te over en dat gold voor beide ploegen, al zal ook de neutrale toeschouwer het er mee eens zijn dat de overwinning voor Meekerk verdiend was. Op basis van het betere veldspel gekoppeld aan een flinke dosis inzet ging de ovewinning mee terug in de tas naar Meerkerk.

Een goede start van de derde periode. Bovendien stijgen de mannen van Bert Buizert weer een plaatsje op de ranglijst. Samen met WNC en SV Capelle die ook 24 punten hebben, maar een beter doelsaldo maakt dat SV Meerkerk nu de derde plaats inneemt. Volgende week kan SV Meerkerk de eerste aanval verwachten op deze positie als SV Capelle op bezoek komt op ’t Hoog. Het zal geen gemakkelijke opgave worden, want de laatste vier wedstrijden tegen deze tegenstander gingen verloren. Tijd om hier verandering in aan te brengen, al zullen ze daar bij SV Capelle ongetwijfdeld anders over denken. Al met al een confrontatie om met belangstelling naar uit te kijken.