90'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse F

19 april 2014 14:30

Bergen, S. van den

Meerkerk hield lang stand en had zelfs kans op een puntendeling aan de Sluisweg. Hardinxveld liet het zo ver niet komen. De 3-1 overwinning van de thuisploeg was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld. De nederlaag betekent dat Meerkerk geen uitzicht meer heeft op nacompetitie voor de strijd om promotie naar de eerste klasse.

Geluk

Hardinxveld had nog één puntje nodig om zich veilig te spelen. Meerkerk moest winnen om de hoop op nacompetitie voor promotie levend te houden. Hardinxveld zette de opdracht vanaf het beginsignaal kracht bij. Al in de eerste minuut een enorme kans. Meerkerk mocht van geluk spreken dat het vizier van Joran Schröder nog niet op scherp stond. Vervolgens noteren we een prachtige redding van doelman Klaas-Jan van Zessen op een schot van Lars Coerts. Meerkerk kan er weinig tegenover stellen. Een ongelukkige handsbal leidt uiteindelijk de openingstreffer in. Joran Schröder legt aan en krult de bal in de 19e minuut buiten bereik van de Meerkerk-goalie in de verre hoek.

Gelijkmaker

De voorsprong van de thuisploeg is van korte duur. Een verre ingooi van de rechterkant door Thijs van Klij luidt de gelijkmaker in. Jesse van der Wal kopt door. De bal komt voor de voeten van Roderik Luitjes, die koelbloedig afrondt. We zijn nog geen vier minuten verder. Vanaf dit moment komt Meerkerk in de wedstrijd. We zien goede combinaties en veel inzet bij de geelzwarten. Hardinxveld weet er niet goed raad mee. Youri van Blanken maakt kennis met het gras, als hij ter hoogte van de middenlijn wordt geattaqueerd. De goed leidende scheidsrechter Van den Bergen is resoluut. Geel voor Christian Verschoor van de thuisploeg.

Veldoverwicht

Ondanks een licht veldoverwicht weet Meerkerk geen kansen te creëren. Dat geldt ook voor Hardinxveld. Al krijgt de thuisploeg in de slotfase van de eerste helft nog wel een grote kans. Richard Zwakhals kopt rakelings naast. Hier blijft het bij. De rust bereiken we met een 1-1 stand.

Herhaling

De eerste minuut van de tweede helft  is een kopie van de eerste minuut uit de eerste helft. Richard Zwakhals die kort voor rust al bijna trefzeker was, krijgt een opgelegde kans. De bal wordt onvoldoende weggekopt en Zwakhals neemt de bal op de pantoffel. Meerkerk komt met de schrik vrij want de bal gaat naast. Meerkerk neemt het initiatief over en Youri van Blanken probeert het tot tweemaal toe met een geplaatst schot. Beide keren is een Hardinxveld verdediger in staat het onheil te keren. Een poging van Youri van Blanken om met een bekeken schot de bal in de verre hoek te krullen heeft evenmin succes. Het zijn geen echte kansen, maar het toont wel aan dat Meerkerk zich nog niet gewonnen wenst te geven.

Kansen

Doelman Klaas-Jan van Zessen toont halverwege de tweede helft zijn kwaliteiten. Eerst duikt Joran Schröder alleen voor hem op. Klaas-Jan brengt redding. Kort daarna staat hij oog in oog met Richard Zwakhals. Goed uitlopen maakt dat Zwakhals de bal hoog over schiet. Meerkerk leeft nog, maar hoe lang? Het antwoord: niet lang, want in de 70e minuut is het Joran Schröder die zijn tweede maakt van de middag. Meerkerk slaagt er niet in de bal weg te werken. Uiteindelijk komt de bal voor de voet van Schröder, die zich het buitenkansje in de 70e minuut niet laat ontnemen en de bal in het doel werkt.

Strafschop

Meerkerk is opnieuw op achtervolgen aangewezen. Koen Vermeer probeert het met een vliegend schot. Doelman Marco van der Linden, redt uitstekend. Tien minuten voor tijd is de keeper van Hardinxveld opnieuw een sta in de weg. Een overtreding van Elroy Boon in het strafschopgebied op Roderik Luitjes levert Meerkerk een strafschop op. Youri van Blanken legt de bal op de stip en neemt de penalty. Hij moet in doelman Marco van der Linden zijn meerdere erkennen. Meerkerk kan vandaag de stunt van vorige week tegen GVV ’63 niet herhalen. In de slotminuut nog een treffer voor de thuisploeg. Het is de naar Leerdam Sport ’55 vertrekkende Marek Verweij die de eindstand op 3-1 bepaalt.

Voorbeeld

De nederlaag betekent nog niet dat de rol van Meerkerk is uitgespeeld. Een periodetitel is nu wel uitgesloten. Ook een derde plaats op de ranglijst is niet meer haalbaar. Ongetwijfeld wil Meerkerk met 40 punten of meer dit seizoen afsluiten. Daarvoor is nog één punt nodig. Over twee weken komt  GJS op bezoek. De ploeg uit Dalem stuurde vandaag kampioenskandidaat Lienden zonder punten terug naar de Betuwe.

De laatste wedstrijd van het seizoen uit bij Roda Boys zal niet van spanning ontbloot zijn. De verwachting is dat de kampioen pas op de laatste wedstrijddag bekend zal zijn. En laat nu juist Roda Boys Bommelerwaard samen met FC Lienden en WNC daarvoor nog kandidaat zijn.

Al met al geen gemakkelijke opgave om dat ene puntje te behalen. Laten we een voorbeeld nemen aan onze tegenstander van vandaag. Wie weet is de magische grens van 40 punten dan toch te slechten en levert het nog een mooie vierde positie op de ranglijst op.