85'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse F

29 november 2014 14:30

Bos, C.W.

Meerkerk bewees zichzelf vanmiddag een goede dienst. Het was bijna twee maanden geleden dat de geelzwarten wonnen. Tegenstander Leerdam Sport ’55 stuitte op een tot op het bot gemotiveerde thuisploeg. De overwinning van 2-0 was een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld.

Afwachtend

Meerkerk stond vandaag voor de opgave om runner up Leerdam Sport ’55 te stoppen. Geen gemakkelijke opgave. Toch wist de thuisploeg het voor onmogelijk geachte waar te maken. Meerkerk startte afwachtend. Het liet Leerdam Sport ’55 de ruimte om op eigen helft de bal rond te laten gaan. Een goede tactische keuze. De Glasstadbewoners wisten er geen raad mee. Het duurde tot de 15e minuut voordat het eerste serieuze doelgevaar viel te noteren. Een mooie pass door het midden van Patrick Vuurens op Martijn van der Hagen die schiet. Via een verdediger gaat de bal over de doellijn. Meer dan de eerste corner van de wedstrijd levert het niet op.

Buitenspel of niet

Al dan niet buitenspel. Vaak nauwelijks waarneembaar. Grens- en scheidsrechters zijn vaak niet te benijden. Patrick Vuurens leek te ontsnappen, de vlag ging omhoog en de goed leidende scheidsrechter Bos uit Vlissingen honoreerde het vlagsignaal van zijn assistent, tot teleurstelling van het supporterskamp van Meerkerk. Daarna een mogelijkheid voor de gasten. Cyrill Menges startte een rush op links en kon op het laatste moment door Stijn Schuller worden afgestopt.

Schwalbe

Tot een kwartier voor rust viel er weinig doelgevaar te noteren. Met een schot van Koen Vermeer uit de tweede lijn kwam daar verandering in. De bal ging rakelings naast. Kort daarna een hachelijke situatie in het strafschopgebied van de thuisclub. Achraf Chentouf ging onderuit. Scheidsrechter Bos is resoluut en toont de aanvaller van de Leerdammers de gele kaart. De reden een “Schwalbe”. Meerkerk haalt opgelucht adem.

Kansen slotfase eerste helft

In de slotfase van de eerste helft lijkt Meerkerk door te drukken. Eerst is het een vrije trap vanaf links. Brian Vink legt er veel gevoel in. De bal belandt op het hoofd van Martijn van der Hagen, die naast kopt. Vervolgens een mooie aanval. Patrick Vuurens ontsnapt en gaat alleen op de keeper van de Glasstadbewoners af. Doelman Ridvan Elmaci komt goed uit en redt. Meerkerk voert de druk op. We noteren in de laatste minuut nog twee corners. Het levert niets op. De ploegen gaan met de brilstand op het scorebord de kleedkamer in.

Overtal

De tweede helft komt maar matig op gang. Leerdam Sport ’55 probeert grip te krijgen op de wedstrijd. Lukken doet het niet. Meerkerk blijft geconcentreerd en geeft niks weg. Dan een splijtende pass van Patrick Vuurens op Martijn van de Hagen. Doelman Ridvan Elmaci komt uit en beseft te laat dat hij buiten het strafschopgebied staat. De handsbal is een dure. Scheidsrechter Bos kan niet anders dan de doelman rood voor te houden. Verdediger Jeffrey van Bruchem wordt zijn vervanger en Leerdam Sport ’55 moet met tien man verder. Geen gemakkelijk half uur zo zal blijken.

Geduld

Meerkerk pakt het cadeautje niet direct uit. De geelzwarten brengen geduld op. In de 70e minuut is er de beloning. Een prachtige pass van Brian Vink op Martijn van der Hagen. Martijn rondt beheerst af en Meerkerk leidt met 1-0. Nog geen twee minuten later lijkt Martijn de wedstrijd te beslissen. Een mooie aanval. Patrick Vuurens speelt Dick Kooijman aan. Dick speelt de bal breed. De bal stuit iets op en Martijn schiet hoog over. Leerdam Sport ’55 leeft nog.

Reddingen keepers

Een kwartiertje voor tijd dan toch een kans voor de gasten. Het is doelman Klaas-Jan van Zessen die redding brengt. De eerste serieuze beproeving van de Meerkerk-doelman. Het geeft iets aan. Meerkerk slaagt erin om Leerdam Sport ’55 volledig aan banden te leggen. Een schot uit de tweede lijn van de jarige Dick Kooijman illustreert dit nog maar eens. Het is gelegenheidskeeper Jeffrey van Bruchem die knap redt.

Negen man

Tien minuten voor tijd is het Ray Kant die tegen zijn tweede gele kaart oploopt. Leerdam Sport ’55 moet met negen man verder. Vijf minuten later is het Brian Vink die met een prachtige pass Patrick Vuurens in de gelegenheid stelt om de wedstrijd definitief te beslissen in het voordeel van de geelzwarten. Patrick scoort beheerst en brengt de eindstand (2-0) op het scorebord. De laatste minuten krijgen daarmee een wat plichtmatig karakter. Het doet niets af aan de collectieve prestatie van de thuisploeg.

Mogelijkheden

Meerkerk wint vandaag dik verdiend. Het etentje bij de Chinees zal extra lekker smaken. Nog twee wedstrijden voor de winterstop. Vandaag is er in ieder geval zelfvertrouwen getankt. Volgende week de lastige uitwedstrijd in Zaltbommel tegen Nivo Sparta, dat vandaag gelijkspeelde tegen GRC ’14 (0-0). Met de instelling van vandaag en het vertoonde spel liggen er zeker mogelijkheden. Meerkerk is het niet verleerd. Als team is de ploeg tot veel in staat zo veel werd vanmiddag wel duidelijk. Een mooi beeld in de slotfase vormde de bank van Meerkerk. Deze was leeg. Iedereen stond. Beleving in optima forma, en daar draait het om in voetbal.