90'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse F

3 september 2016 14:30

Drunen, A.H. van

De eerste competitiewedstrijd geeft ieder seizoen weer extra spanning. Al  is de voorbereidingsperiode nog zo goed verlopen, alles valt of staat met het resultaat van de eerste competitiewedstrijd. Vandaag is het zo ver, een thuiswedstrijd tegen Heukelum. Heukelum is gepromoveerd vanuit de 3e klasse. In de opstelling van de gasten zien we oud Meerkerk speler  Stijn Schüller terug.  Al met al voldoende ingrediënten voor een spannende pot voetbal die onder leiding staat van scheidsrechter van Drunen.

Aan Meerkerkse kant zijn met uitzondering van Gijsbert Bruijnes geen afwezigen. Voor de opvulling van de linksachter positie heeft Theo de Boon gekozen om routinier Sander Vink een linie terug te schuiven. Vanaf de aftrap is duidelijk dat Heukelum vooral achterin de rijen gesloten wil houden en van daaruit gecontroleerd de aanval wil zoeken. Dit is een logische tactiek als je een goaltjesdief als Sil van Putten in je ploeg hebt, hij is in staat om van een halve kans een doelpunt te maken. De eerste mogelijkheid zou voor Heukelum zijn, Tim Schwebke schiet in maar hij vindt keeper Klaas-Jan van Zessen op zijn weg.

Nog voor er 10 minuten gespeeld zijn probeert Wilmar van Bruggen het strafschopgebied van Heukelum binnen te stormen. Dit lukt tot hij door een overtreding een halt wordt toegeroepen. Scheidsrechter van Drunen twijfelt niet en wijst naar de penaltystip. Ruud Vink staat boven aan het lijstje penalty specialisten van trainer Theo de Boon en neemt dus plaats achter de bal. Tot ontsteltenis van de geel-zwarten verdwijnt de penalty naast het doel. De zo gewenste vroege voorsprong valt daarmee in het water.  Dit is een domper voor Meerkerk, maar de teleurstelling blijkt zeker niet uit het spel. Bart Koomans komt in kansrijke positie, Heukelum keeper Yoerik van ’t Pad weet een Meerkerks doelpunt te voorkomen door buiten zijn penalty gebied correct in te grijpen.

Na een minuut op 19 spelen komt Meerkerk toch op achterstand. Een verre voorzet vanaf links komt bij Sil van Putten. Hij kan de bal aannemen, naar rechts uitwijken en diagonaal inschieten. Klaas Jan heeft in deze situatie geen kans en Heukelum krijgt waar het voor is gekomen, namelijk een voorsprong. Snel na het Heukelum doelpunt wisselt Heukelum een aanvaller voor een verdediger. Misschien was Joel  Papilaja licht geblesseerd, maar het inbrengen van de meer verdedigend ingestelde Mats van Os geeft  weinig aanvallende ambitie aan.

Een minuut of 7 voor rust is er een grote kans voor Meerkerk. Sander Vink neemt een afdraaiende vrije trap. Ruud Vink kan er net niet bij, maar Bart Koomans wel. Kennelijk schrikt Bart erg van de kans want zijn inzet verdwijnt van korte afstand over het doel. Op slag van rust nog een grote Meerkerkse kans. Wilmar van Bruggen legt de bal keurig neer voor Dick Kooijman maar zijn inzet mist wat overtuiging. Zo blijft de nadelige stand dus staan tot aan rust.

Na rust in zoverre een gewijzigd spelbeeld dat Heukelum zich alleen maar wil toeleggen op het verdedigen van de kleine voorsprong. De Meerkerkse verdedigers die in de eerste helft bij uitvallen regelmatig aan de bak moesten werden in deel twee nog nauwelijks op de proef gesteld. Met name Thijs van Klij stak regelmatig het veld over om ingooien te nemen en bij corners en vrije trappen was hij ook dreigend aanwezig.

Naarmate de tijd verstrijkt wordt het Meerkerkse spel minder nauwkeurig en wordt het middenveld teveel  overgeslagen. Het spel wordt gehaasd en het lijkt alsof Heukelum eenvoudig stand gaat houden.

De geel-zwarten geven het niet op er vertrouwen dat de bal uiteindelijk één keer goed zal vallen. Dat gebeurt ook in de 38e minuut als Sander Vink de bal voor geeft. Wilmar van Bruggen heeft erg weinig ruimte nodig om uit de draai de gelijkmaker binnen te schieten.  1-1 Dus met inclusief een beetje blessuretijd nog zo’n 10 minuten te spelen. Meerkerk is nog niet tevreden en gaat voor de winnende goal. Floren Streefkerk die erg actief is na zijn invalbeurt steekt het vuurtje op de goede manier aan. Hij loopt op iedere bal en geeft zijn ploegmaten hoop dat er nog een winnend doelpunt kan vallen.

Tot grote blijdschap van alle Meerkerkers komt dat doelpunt er ook. Dick Kooijman geeft de bal diep, invaller Mechiel van Zessen legt de bal keurig met de borst klaar en Bart Koomans schiet hard in en laat zich tot match winner kronen. Als de scheidsrechter 2 minuten later affluit is de Meerkerkse winst zwaar bevochten maar dik verdiend.

Volgende week speelt meerkerk om 15.00 uur in Houten tegen Delta Sports’95.