6 november 2010 14:30

Blom, H.A.

Sleeuwijk verrast op
                     sportpark ‘t Hoog

Op een natte en druilerige dag, waarop vele wedstrijden in de regio afgelast werden, kon gespeeld worden op Sportpark ’t Hoog. Hekkensluiter Sleeuwijk kwam op bezoek bij het thuis nog ongeslagen Meerkerk. Meerkerk moest deze wedstrijd winnen om uitzicht te houden op een koppositie in de 2e klasse F. Onder het toeziend oog van, ondanks de slechte weeromstandigheden, toch massaal opgekomen publiek werd om 14:30 uur afgetrapt.

Voor aanvang van de  wedstrijd werd op een respectvolle manier afscheid genomen erelid de heer P. Versluis, welke op maandag 1 november jl. op 79 jarige leeftijd is overleden. Maar liefst 66 spelers (alle spelers van de 3 thuiswedstrijden welke om 14:30 uur zouden aftrappen) plus begeleiding stonden op één lange lijn tijdens de minuut stilte.

Piet is jarenlang actief geweest als speler in diverse  seniorenteams van SV Meerkerk. Ook heeft hij nog geruime tijd jeugdteams getraind en trad hij op als grensrechter en leider bij de jeugd. Tot het laatst bezocht Piet regelmatig ’t Hoog om de verrichtingen van diverse teams volgen.

Meerkerk kende minder personele  problemen dan in de voorgaande wedstrijden. Trainer-coach Marcel van Steenis kon weer beschikken over het vaste verdedigingsduo Almer Kon (terug van vakantie) en Gert-Jan Koekoek (terug van blessure). In de aanvalslinie bleek Jeroen van de Hagen niet fit genoeg om aan de wedstrijd te kunnen beginnen, zijn plek werd aan de aftrap ingenomen door Mark van Zanten.

Om 14:30 uur mocht Meerkerk aftrappen op signaal van scheidstrechter Blom uit Leerdam. De opdracht voor Meerkerk was voorafgaand aan de wedstrijd duidelijk; veel druk naar voren zetten, op de helft van de tegenstander gaan voetballen en combinerend tot kansen komen. Al in de eerste minuut was Meerkerk dicht bij de openingsgoal.
Een cornerbal van Thomas Mulders was bedoeld voor de mee opgekomen Almer Kon. Almer kon niet bij de bal komen, een Sleeuwijk verdediger wel, zijn keeper moest tot het uiterste gestrekt gaan om een vroeg tegendoelpunt te voorkomen.

De spelbedoelingen werden snel duidelijk en waren logisch gezien de stand op de ranglijst. Sleeuwijk liet Meerkerk het spel maken en probeerde via snel opgezette counters gevaarlijk te worden. Een uiterst effectieve strategie zoals later zou blijken. In de 11e minuut van de wedstrijd kwamen de gasten op voorsprong. Joey van Putten werd ingespeeld, maar liet zich in een direct duel om de bal aftroeven, ook de tweede horde Koen Vermeer bleek niet in staat de Sleeuwijk aanvaller af te stoppen. Vanaf de rechterzijde van het Meerkerkse strafschopgebied werd fantastisch en diagonaal in de verre hoek afgerond: 0 -1.

Een verrassende achterstand voor Meerkerk welke niet voldoende bleek om de thuisploeg scherper in de wedstrijd te krijgen. Na de achterstand probeerde Meerkerk tot aanvalsspel te komen, men kon echter geen vuist maken. Sleeuwijk wist het centrum voor de goal goed dicht te houden, waardoor er voor Meerkerk slechts ruimte was aan de zijkanten. Voorzetten van de opkomende backs en schoten uit de tweede lijn van met name Joey van Putten, brachten keeper Corné Dekker van Sleeuwijk niet in verlegenheid.

Op het half uur wisten de bezoekers uit Sleeuwijk de voorsprong te verdubbelen. Een snel uitgevoerde counter wederom onder regie van de sterk spelende Maarten de Bruijne belande uiteindelijk voor de voeten van collega aanvaller Verhoeven welke simpel de 0 – 2 wist binnen te tikken. Daarmee was een bijzonder lastige middag voor Meerkerk geboren. Meerkerk moest nadrukkelijker naar voren gaan spelen en met name de juiste spelers gaan benutten in het aanvalsspel. Trainer Marcel van Steenis sommeerde zijn mannen naar voren op zoek naar de aansluitingstreffer. In de 39e minuut wist Meerkerk deze te realiseren; uit een vrije trap vanaf zo’n 20 meter van de goal wist Mark van Zanten de bal direct, strak en hard in de goal achter doelman Dekker te krijgen. Met deze opsteker op zak werd de thee opgezocht.

De tweede helft begon met een droomscenario voor Meerkerk. Koud uit de kleedkamer zag scheidsrechter Blom een handsbal van een Sleeuwijk verdediger in eigen 16 meter gebied. Ruud Vink wist dit buitenkansje beheerst te benutten: 2 – 2.

Met dit steuntje in de rug en de wetenschap dat Sleeuwijk al na 10 minuten in de tweede helft de wedstrijd met 10 man verder moet gaan spelen (Remy Roodenburg kreeg zijn 2e gele kaart), kreeg Meerkerk voldoende tijd om de wedstrijd alsnog in Meerkerks voordeel te doen kantelen. Helaas bleek dit vandaag een bijzondere lastige opgave. Meerkerk had veel balbezit, maar kon weinig tot niet het balbezit in kansen omzetten. De voetballende ruimte aan de zijkanten werd

slecht benut en als deze al bespeeld werd, volgde een matige voorzet. Sleeuwijk bleef lastig voor de Meerkerkse defensie; de spaarzame speldenprikken bleven gevaarlijk.

Uiteindelijk kreeg Sleeuwijk de wedstrijd kort voor tijd zelfs in de handen geworpen. Een afgeslagen bal kon door Almer Kon niet goed weggewerkt worden, waarmee hij een Sleeuwijk counter inleidde. De steekbal van Sleeuwijk leek een eenvoudige prooi voor keeper Klaas-Jan van Zessen, echter terug uitlopend richting zijn eigen strafschopgebied om de bal te kunnen oprapen, struikelde hij over zijn eigen benen. Tot verrassing van de Sleeuwijkse aanvaller kreeg hij de bal voor zijn voeten en kon hij deze de lege goal in lopen: 2 – 3. Meerkerk kon er behoudens een afstandsschot van Almer Kon niets meer tegenover stellen.

Hierdoor wist Sleeuwijk drie punten mee naar huis te nemen, waardoor zij afstand nemen van de laatste positie in de 2e klasse F. Meerkerk verloor deze wedstrijd met name van zichzelf; de scherpte ontbrak, er werden te weinig kansen gecreëerd en de anders zo solide verdediging had vandaag grote moeite met de ruimte die ze verdedigen moesten. Een tegenvaller in het opleidingsproces waar het team in zit, maar voldoende punten om lering uit te trekken naar de komende 2 wedstrijden tegen vergelijkbare tegenstanders.