Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

1 oktober 2011 14:30

Deurloo, A.C.

Meerkerk koploper na winst op Altena

De wedstrijden tussen Meerkerk en Altena brengen meestal geen goed voetbal, maar wel veel spanning. Een botsing van speelstijlen wellicht. Feit is dat ook vanmiddag de spanning welke tot het laatste moment bleef, veel vergoedde.

De R mag dan in de maand zitten. Ook vandaag was daar weinig van te merken. Scheidsrechter Deurloo uit Tholen gelastte terecht in beide bedrijven een kleine drinkpauze in. Dat was ook wel nodig ook, want beide ploegen streden voor wat ze waard waren. Voor de toeschouwers was het in ieder geval goed toeven langs de lijn.

Meerkerk startte enigszins gehavend. Naast  Brian Vink en Martijn van der Hagen (beiden geblesseerd) ontbrak ook Ruud Vink wegens een blessure op het wedstrijdformulier. Ook Stijn Schuller was onvoldoende fit en nam plaats op de reservebank. Reden voor trainer coach Marcel van Steenis om in ieder geval ook deze week Patrick Vuurens weer op te nemen in de selectie. Ook Roderik Luitjes terug van vakantie startte op de bank. Aangevuld met de A-junioren Jacco van Zessen en Jurriën van Genderen toch weer 15 spelers op het wedstrijdformulier.

Na het beginsignaal was het Altena dat de toon zette. Al leidde dit niet tot directe mogelijkheden. Meerkerk had er duidelijk moeite mee, zoveel zelfs dat het niet veel mankeerde, of een misverstand tussen Gert Jan Koekkoek en keeper Klaas-Jan van Zessen had succes opgeleverd voor de Nieuwendijkers. De inzet van Gert Jan ging gelukkig naast en dus voor Meerkerk langs de goede kant van de paal. Kort daarop was het Remon Duijzer die het maar eens met een hard schot van afstand probeerde. Klaas-Jan van Zessen liet zich niet verrassen en pakte de bal klemvast.

Meerkerk probeert het tij te keren en dat lukt. Twee corners op rij luiden rond de tiende minuut een nieuwe fase in. Joey van Putten krijgt geel omdat hij wat ongelukkig hands maakt. Troost voor Joey; hij zal vanmiddag niet de enige zijn aan wie scheidsrechter Deurloo de gele kaart moet tonen. Er volgen er in de loop van de wedstrijd nog zes, allen terecht, maar beslist geen reden om hieruit te concluderen, dat de partij unfair verliep. In tegendeel zelfs.

De nieuwe fase daar waren we gebleven. Meerkerk krijgt na een kwartier een vrije trap toegekend op een aantrekkelijke plaats zo’n meter of twintig voor het Altena-doel. Jeroen van der Hagen aan het kanon. Hij ranselt de bal op het doel. Een katachtige reflex van keeper Ronald Oskam belandt via de paal weer in het veld. Weg mogelijkheid voor de thuisploeg, want de rebound levert niks op. Kort daarop opnieuw Meerkerk dat gevaarlijk doorkomt. Dit keer een snelle combinatie over de rechterkant. Helaas is de eindpass van Johan van Es wat onzuiver, waardoor Altena met de schrik vrijkomt.

De ingelaste pauze is een nuttige onderbreking om de dorst te lessen, maar zorgt niet of nauwelijks voor nieuwe inspiratie bij de spelers op het veld. Het publiek ziet veel strijdlust, maar niet of nauwelijks doelgevaar. Dat moet komen uit twee vrije trappen. De eerste komt op naam van Altena. De vrije trap wordt afgeslagen door de goed opgestelde Meerkerk-muur en in de rebound over het doel geschoten. Twee minuten voor rust een vrije trap voor Meerkerk. Dit keer één met gevolgen. Jeroen van der Hagen belast zich met de vrije trap. Zijn schot is hard en keeper Ronald Oskam kan niet anders dan stompen. De bal gaat recht omhoog en de mee opgekomen Almer Kon wil de vrije bal beroeren. Dit lukt niet, omdat Mathijn Duijzer hem in de zestien onderuit trekt. Scheidsrechter Deurloo wijst volkomen terecht resoluut naar de strafschopstip. Mark van Zanten laat zich niet van de wijs brengen en schiet de bal keurig binnen. Meerkerk komt op slag van rust op een 1-0 voorsprong. Er wordt nog afgetrapt maar niet veel later fluit de scheidsrechter voor de rust.

Na de reguliere onderbreking komen de ploegen monter uit de kleedkamer. Altena nog maar nauwelijks de domper verwerkt, moet met lede ogen toezien dat het een minuut na rust op een 2-0 achterstand komt. Een mooie aanval over rechts. Uw reporter was nog niet helemaal bij de les, omdat een jong Altena-talent hem vertelde dat hij vanmorgen had gewonnen. Nog net op tijd constateert uw verslaggever dat Jeroen van der Hagen vrijstaand voorbij de tweede paal de bal beheerst binnen schiet. Dat de prachtige voorzet van Koen Vermeer de inleiding vormde voor dit doelpunt was hem even ontgaan. Met dank aan de Meerkerk-bank. (MvS). Bijna was het helemaal gebeurd voor Altena, want nog geen minuut later ging Mark van Zanten met de bal aan de haal. Zijn schot strandde in de handen van keeper Ronald Oskam. Al met al geen sterke start na rust voor de elf van trainer Mari de Laat. Toch was zijn zoon Richard na een kwartier dicht bij de aansluitingstreffer. In vrijstaande positie schoot Richard de Laat net over. Een kwartier voor tijd lukte het de Brabanders wel om dichterbij te komen. Het was de onverzettelijke Mathijn Duijzer die met een intikker de spanning volledig terug bracht in de wedstrijd. Zeker omdat Meerkerk nog in dezelfde minuut tot twee keer toe een  inzet van eerst Patrick Vuurens, die kort daarvoor was ingevallen voor Youri van Blanken, en vervolgens een inzet van Jeroen van der Hagen voorlangs zag gaan. Het waren toch twee minuten waarin veel gebeurde, want ook Altena had bijna gelijk gekomen. Het was aan doelman Klaas-Jan van Zessen te danken, dat dit feestje niet doorging voor Altena. Een keiharde inzet keerde hij uit de korte hoek. Het waren eigenlijk zo’n beetje de laatste wapenfeiten van beide ploegen zo rond de dertigste minuut van de tweede helft. Wat restte was een wat te gehaast Meerkerk, waardoor bij Altena de illusie levend werd gehouden om mogelijk langszij te komen.

Een terechte overwinning? Als we het aantal kansen bekijken zeker, maar ook als Altena een puntje uit het vuur had gesleept, had iedereen daar waarschijnlijk vrede mee gehad. In  ieder geval werd de traditie tussen beide ploegen voortgezet. Veel sportieve strijd maar minder mooi voetbal. De spanning vergoedde in ieder geval veel, zoals al gememoreerd in de inleiding. Meerkerk doet met de 2-1 overwinning goede zaken en mag zich in ieder geval een op basis van het doelsaldo een weekje koploper noemen. Volgende week mag al een aanval worden verwacht op de koppositie. Dan gaat Meerkerk op bezoek bij Drechtstreek dat deze middag de medekoploper SV Capelle in eigen huis overtuigend versloeg met 4-0.