87'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse/2e klasse 1 nacompetitie

18 mei 2013 14:30

Elissen, B.L.J.M.M.

De heenwedstrijd tegen Altena leverde Meerkerk niet op wat de ploeg verdiende. Toch wist het de schade te beperken. Altena zegevierde met 2-1 en Meerkerk had minimaal recht op een gelijkspel en misschien zelfs wel meer, maar als telt niet in voetbal. Pinkstermaandag om half drie hebben de geelzwarten de kans om de opgelopen averij te herstellen.

Nacompetitie en Meerkerk zijn geen onbekenden van elkaar. Toch was het al weer vier jaar geleden (2009) dat Meerkerk nog eens op dit podium acte de presence gaf. Het bleef tot de laatste competitiedag spannend wie Meerkerk in de eerste ronde zou treffen. Uiteindelijk was het Altena dat een startbewijs kreeg. De wijze waarop was veelzeggend. De ploeg uit Nieuwendijk gaf alles in de laatste wedstrijd en wist kampioenskandidaat VVGZ een gelijkspel af te dwingen. Conclusie op voorhand; een loodzware opgave voor Meerkerk, maar gelet op het spelbeeld van vandaag zeker niet onhaalbaar.

De wedstrijd die onder leiding stond van het arbitrale trio Elissen (scheidsrechter); Van Drunen en Van de Rijt (assistent-scheidsrechters) begon klokslag half drie. De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor Altena. Geen groot veldoverwicht maar net iets meer druk. De lange bal richting de gevaarlijke voorhoede (Van Gastel en Duijzer) werd regelmatig gezocht. Toch wist de Meerkerk verdediging waarin Gert Jan Koekkoek wegens vakantie ontbrak de zaak steeds goed te klaren. Grote kansen hoefde niet te worden genoteerd. Het was dan ook bijzonder zuur dat de thuisploeg de hulp van Meerkerk nodig had om in de 23e minuut op voorsprong te komen. Het was Stijn Schuller die met een kopbal doelman Wilco den Tuinder kansloos liet. En toch was het misschien wel de ommekeer in de wedstrijd, want vanaf dat moment was Meerkerk de bovenliggende partij.

In dezelfde minuut was het Martijn van der Hagen die de bal het Altena-doel schiet. Enkele minuten later waagt hij opnieuw een poging en dit keer is het keeper Jeroen van der Steldt die de bal corner werkt. Altena loert op de counter en is daarmee na ruim een half uur spelen bijna succesvol. Balverlies op het middenveld en onmiddellijk wordt Ranil van Gastel gezocht. Zij inzet gaat rakelings naast een Meerkerk ontsnapt aan een grotere achterstand. Kort daarop is Thomas Mulders die vandaag in de basis startte en één helft voluit ging, dichtbij een doelpunt. Een strakke voorzet vanaf de rechterflank van Martijn van der Hagen wordt door Thomas bij de eerste paal naast getikt. In de 42e minuut heeft Thomas de gelijkmaker op de schoen als hij alleen op de keeper afstormt. De ervaren rot Van der Steldt (39 jaar) pareert de inzet van Thomas en zorgt er daarmee voor dat de ploegen met een 1-0 stand gaan rusten.

Zowel coach Bert Buizert van Meerkerk als de naar SV Capelle vertrekkende coach Mari de Laat van Altena  passen een wissel toe in de rust. Bij Meerkerk komt Guus Vreeswijk voor Thomas Mulders en bij Altena blijft Remon Duijzer in de kleedkamer achter. Zijn vervanger is Michael Hauf.

Meerkerk neemt het initiatief en het is met name Youri van Blanken die de ploeg op sleeptouw neemt. Al moet daarbij meteen gezegd dat de ploeg een hecht collectief vormt. Er wordt geknokt voor iedere meter. Altena heeft het zichtbaar moeilijk en heeft veel overtredingen nodig om het spel van Meerkerk op het mooie kunstgrasveld te ontregelen. Het is aan de uitstekend leidende Elissen te danken dat de wedstrijd een echte wedstrijd blijft. Daar waar nodig optreden en daar waar mogelijk laten voetballen. Meerkerk krijgt kansjes en de eerste is voor Stijn Schuller. Uit een vrije trap vanaf rechts van de voet van Theo van Zessen kopt Stijn over. Twee minuten later in de 54e minuut een kopbal van Youri van Blanken die in de handen van de keeper belandt. Twee minuten later opnieuw een grote kans voor Meerkerk. Dit keer is het Joey van Putten die zijn schot ziet geblokt door de keeper. De meer dan verdiende gelijkmaker blijft maar uit tot in de 62e minuut. Het is Guus Vreeswijk die met zijn snelheid een Altena-verdediger verrast, de bal oppikt en de uitkomende doelman Van der Steldt in de verre hoek verschalkt. (1-1).

Na de gelijkmaker wordt het voetbal er niet beter op. Beide ploegen lijken zich te verzoenen met de gelijke stand. Toch is het opnieuw Altena dat in de 70e minuut op voorsprong komt. Dit keer via een strafschop. Weer een ongelukkig moment in de Meerkerk defensie. Een diepe bal op Ranil van Gastel die eerder bij de bal is dan de uit zijn doel komende Wilco den Tuinder. De Meerkerk-doelman probeert nog wel in te grijpen, en vloert de spits binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Elissen is onverbiddelijk. Rood voor Wilco en een strafschop. Na enig oponthoud wordt de strafschop door Arjan van Vuuren onberispelijk ingeschoten. Doelman Klaas Jan van Zessen moet kiezen en  kiest dit keer de verkeerde hoek.

Meerkerk moet verder met tien man al is dat in het veld absoluut niet te merken. Men doet er nog een schepje bovenop en maakt het Altena bijzonder lastig. De laatste twintig minuten zijn rommelig maar Meerkerk beperkt de schade en gescoord wordt er niet meer. Er is nog wel een mogelijkheid voor Michael Hauf in de slotfase maar Gijsbert Bruijnes voorkomt ten koste van een corner dat Altena verder uitloopt.

Nadat het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Elissen heeft geklonken gaat iedereen zijns weegs. Maandag gaan we verder.

Pinkstermaandag zal het er om gaan spannen. Grote vraag slaagt Meerkerk erin om de opgelopen achterstand recht te zetten. Doel zal zijn het behalen van de volgende ronde. Alleen met uw steun gaat dat lukken. Vanaf deze kant een oproep aan alle Meerkerk-supporters. Kom naar ’t Hoog en ondersteun onze mannen in hun strijd om de volgende ronde te bereiken.

Dresscode: Geel-Zwart