75'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse/2e klasse 5

1 juni 2013 14:30

Jobse, M.

Meerkerk moest vandaag de finale van de nacompetitie afwerken in het hol van de leeuw om daarmee promotie naar de eerste klasse te bewerkstelligen . Nadat de reguliere speeltijd erop zat, stond het 1-1. Het maakte een verlenging noodzakelijk. In de toegevoegde tijd werd niet meer gescoord. Vanaf de strafschopstip was Leerdam Sport ’55 de sterkste. Het betekende de derde promotie op rij voor de Leerdammers. Zij maken in het nieuw seizoen hun opwachting in de eerste klasse.

Vandaag moest het gebeuren. De dag begon bijzonder somber. Het was koud, winderig en de zon hield zich schuil. Bij aanvang van de wedstrijd was het allemaal anders. De zon liet zich van zijn beste kant zien. Gevolg drommen toeschouwers langs de lijn. Natuurlijk supporters uit de beide kampen, maar ook heel veel neutrale toeschouwers. Al is neutraal bij een potje voetbal altijd betrekkelijk, want iedere kijker ontwikkelt een bepaalde sympathie voor de ene of de andere ploeg gaandeweg een wedstrijd. Dat is ook wat voetbal zo aantrekkelijk maakt.

Even na half drie kon er worden afgetrapt. Eraan voorafgaand een mooie opkomst van beide teams vergezeld van de pupillen van Leerdam Sport ’55. Altijd een mooi beeld om de toekomst van het voetbal vergezeld van de “grote” mannen het veld te zien betreden. Zoals al gezegd was het druk langs de lijn. Naar schatting 1500 bezoekers, waaronder onze burgemeester Coert van Ee en wethouder Petra van Groenewegen namens de gemeente Leerdam, zagen dat Leerdam Sport vanaf de aftrap het initiatief naar zich toetrok.

Meerkerk werd teruggedrongen en ontsnapte na acht minuten aan een vroege achterstand. Het was Roger Tapirima die namens de thuisploeg vanuit kansrijke positie de bal volledig verkeerd raakte, waardoor deze in plaats van in het doel, ruim naast ging. Vier minuten na deze enorme kans komt Meerkerk opnieuw met de schrik vrij. Een voorzet vanaf de rechter flank wordt door Cyrill Menges over het doel gekopt. Het wordt tijd dat Meerkerk de bakens gaat verzetten. De geelzwarten slagen daarin wonderwel. De mannen van Bert Buizert rechten de rug en beginnen met de aanjagers Joey van Putten en Youri van Blanken voorop het leven van de Leerdammers in figuurlijke zin behoorlijk zuur te maken. Guus Vreeswijk, Thomas Mulders en ook Martijn van der Hagen zorgen ervoor dat er vroeg druk wordt gezet op de verdediging.Even weten de Leerdammers het niet meer. De wedstrijd kantelt  en we noteren de eerste serieuze kans in de 17e minuut voor onze geelzwarten. Het is Joey van Putten die fel uithaalt na een mooie actie van Guus Vreeswijk op de achterlijn. Keeper Ridvan Elmaci redt op de doellijn met de voet. De Leerdammers danig geschrokken, proberen elkaar op te peppen, met Achraf Chentouf in een hoofdrol. Hij speelt deze rol met verve. Dat geldt ook voor Gert Jan Koekkoek die aan Meerkerk-zijde deze rol vervult. Toch blijft Meerkerk de gevaarlijkste ploeg. We noteren een kopbal van Guus Vreeswijk uit een vrije trap van Youri van Blanken. Een prachtige kopbal van Joey van Putten uit een vrije trap van Martijn van der Hagen die rakelings naast het doel verdwijnt.

Na 35 minuten veert de Meerkerk aanhang op. Joey van Putten is in een kopduel twee Leerdammers de baas en kopt de bal zo lijkt het over de keeper in het lege doel. Het is gezichtsbedrog want de bal belandt op de lat en springt terug in het veld. Helaas kunnen inlopende spelers het karwei niet afmaken.

Vijf minuten voor tijd houdt vriend en vijand de adem in. Een bijzonder ongelukkige botsing tussen Youri van Blanken en Joey van Putten. Beiden blijven roerloos op de grond liggen. De behandeling duurt ruim vijf minuten. Het wordt al snel duidelijk dat Joey van Putten met een gapende hoofdwond niet verder kan. Hij wordt nog wel stevig ingepakt, maar moet met tulband onder begeleiding van verzorger Herber Wink het veld verlaten. Luid applaus rolt van de tribunes, maar reken maar dat de teleurstelling groot is bij Joey. Patrick Vuurens vervangt hem. Youri van Blanken hervat zwaar gehavend aan het hoofd de strijd.

Ondanks deze enorme domper weet Meerkerk in de laatste minuut voor rust op voorsprong te komen. Het is Martijn van der Hagen die scoort. Het doelpunt is van onbeschrijflijke kwaliteit. Een schot van zeker 30 meter. De bal belandt snoeihard in het net. De Meerkerk aanhang veert juichend op. Kort daarna fluit scheidsrechter Jobse uit Middelburg in deze finale geassisteerd door assistent-scheidsrechters Van Rumpt uit Zaltbommel en Faber uit Eindhoven voor het rustsignaal.

Na rust is Meerkerk zoekende zo lijkt het. De situatie voor rust na de botsing tussen Joey van Putten en Youri van Blanken is daar zeker debet aan. Een bijzonder ongelukkig moment leidt tot een vrije trap voor de thuisploeg. Het is specialist in dergelijke situaties Marko Luksen die zich over de bal ontfermt, deze klaarlegt om vervolgens met een schitterende curve in het doel te schieten. Hij brengt de partijen daarmee weer op gelijke hoogte brengt. We schrijven de derde minuut na rust.

Leerdam Sport voelt dat er meer in zit en zet aan. Toch levert het geen noemenswaardige kansen op. Sterker het is Meerkerk dat weer twee keer gevaarlijk wordt in de 54e minuut. Keeper Ridvan Elmaci is op zijn post en weet erger te voorkomen voor de mannen van Pim van Dam.

Twee minuten later moet scheidsrechter Jobse ingrijpen. De tot dan toe en ook na dit incident sportieve wedstrijd wordt ontsierd door een onbezonnen actie van Akram Chentouf, waarvan Gert Jan Koekkoek het slachtoffer is. Een rode kaart is zijn deel en Leerdam Sport moet het laatste half uur verder met tien man. In het veld is dit niet of nauwelijks te merken. Meerkerk loopt op het tandvlees en het lukt niet om grip op het spel te krijgen van de technisch vaardige Leerdamse ploeg. Al wordt het wel duidelijk dat ook bij Leerdam Sport het beste er vanaf is. Verder dan een mooie kopbal van Ray Kant, die in de rust in het veld is gekomen, komt het niet. Doelman Klaas-Jan van Zessen redt voortreffelijk.

We zien de gebruikelijke wissels in deze fase van de wedstrijd, al is de wissel in de 65e minuut van Youri van Blanken het directe gevolg van de botsing in de eerste helft. Met een bult zo groot als een ei op het voorhoofd is langer meespelen niet verantwoord. Zijn vervanger Theo van Zessen. Als tien minuten daarna ook Gert Jan Koekkoek geblesseerd uitvalt en Sjoerd Vink zijn plaats inneemt zijn de wissels opgebruikt. Het ziet er steeds meer naar uit dat het verlengen wordt. Thomas Mulders heeft kramp en Stijn Schuller loopt eveneens op zijn laatste benen. Toch weten beiden het eindsignaal te halen en moeten ook zij aantreden in de verlenging, want het blijft 1-1.

De toegevoegde tijd had niet nodig geweest, als Meerkerk iets meer geluk had gekend. In de laatste twee minuten van de wedstrijd krijgt Meerkerk tot driemaal toe de kans om de wedstrijd winnend af te sluiten. Patrick Vuurens ziet zijn inzet gekeerd door de doelman van Leerdam Sport. Theo van Zessen schiet maar moet constateren dat zijn inzet voorlangs het doel verdwijnt en ook Thomas Mulders heeft de winnende treffer op de pantoffel zo lijkt het. Opnieuw is keeper Elmaci de baas over de situatie en loodst daarmee zijn ploeg de verlenging in.

Na de nodige peptalks vanaf beide banken startte de verlenging. De ploegen waren moegestreden en in beide bedrijven van de toegevoegde tijd viel weinig spektakel meer te genieten. Leerdam Sport probeerde het nog wel in de slotfase van de tweede helft van de verlenging maar uit alles werd duidelijk dat de promotie vanaf de strafschopstip beslist zou gaan worden en inderdaad 210 minuten voetbal leverden geen winnaar op. De loterij kon beginnen.

Meerkerk startte. De eerste strafschop belandde op de lat. Ray Kant scoorde namens Leerdam Sport. Vervolgens was het keeper Elmaci die de strafschop van Meerkerk stopte. Invaller Otto de Leeuw van Leerdam Sport benut zijn strafschop. Meerkerk scoort maar de bal is te vroeg genomen en het moet over. Dit keer redt doelman Elmaci. Als vervolgens Joel Papilaja scoort is de ontlading groot bij de Leerdammers. De Meerkerk-spelers vallen moegestreden op de grond. Wat waren we er dichtbij.

Leerdam Sport promoveert voor het derde achtereenvolgende seizoen en mag dankzij de winst na strafschoppen volgend seizoen zijn opwachting maken in de eerste klasse. Vanaf deze kant feliciteren wij onze tegenstander met dit sportieve succes en wensen hen alle succes in het komend seizoen.

Meerkerk mag trots zijn. Gestreden tot de laatste seconde en gewoon het geluk niet aan de zijde. Dat is ook voetbal. Natuurlijk het betere spel kwam van Leerdam Sport ’55, maar de beste kansen waren toch echt voor de geelzwarten. De ongelukkige botsing tussen Joey en Youri drukte een enorme stempel op de speelwijze van onze ploeg. Hoe het zou zijn afgelopen als de botsing niet was voorgevallen zullen we nooit weten. Als telt immers niet in voetbal. We gaan de teleurstelling verwerken en reken maar dat we er in het nieuwe seizoen weer zullen staan.

Spelers, technische staf en allen die een bijdrage hebben geleverd aan dit al met al toch prachtige seizoen hartelijk daarvoor en de complimenten voor de wijze waarop jullie de naam van Meerkerk hebben hoog gehouden.