Meerkerk pakt zilver na verloren KNVB Bekerfinale

23'
45'

Onder 11, JO11-2, Groep 6 0

10 juni 2017 11:00

Hank, 10 juni 2017…..deze datum staat al langere tijd met koeienletters in onze agenda’s. Dit is de datum waarop de JO11-2 de KNVB bekerfinale mag gaan spelen tegen De Alblas JO11-4 op neutraal terrein.

Beide teams spelen als JO10-1 in de reguliere competitie, 1e klasse. Beloofd dus een spannende wedstrijd te worden. Spanning is er, zowel bij de spelers, de trainers/leider en ook de ouders. Dit geldt ook voor de tegenstander gaf de coach van De Alblas voor de wedstrijd aan. Het terrein van Be Ready is mooi versierd in het geel/zwart hetgeen ons uiteraard wel aanspreekt.

Mooi om te zien dat voor onze jongens veel familieleden zijn meegereisd evenals vele bestuursleden van de SV Meerkerk. Dat geeft een ieder een goed gevoel, en daar doen we het ook uiteindelijk voor.

Om 11:00 uur exact fluit de scheidsrechter voor het begin van de finale waarbij de aftrap voor de “bezoekende” ploeg is. Zouden we onze spanningen van ons af kunnen spelen? Het lijkt erop alsof De Alblas er minder moeite mee heeft, al snel wordt duidelijk dat dit een tegenstander van formaat is. Wil je de finale winnen, zullen we 2 x 25 minuten 200% moeten geven. Oud Alblas heeft het betere van het spel en is vaker op onze helft te vinden dan wij op hun helft. Maar ook daar hebben we vaker mee te maken gehad dus nog geen paniek in de tent.

Dit zou wel eens een finale kunnen worden waarbij het eerste doelpunt van mentale invloed kan zijn. Helaas is het in de 12e minuut toch De Alblas die op voorsprong komt met een prima schot hoog in het doel. Amper bekomen van de schrik ligt slechts een minuut later ook de 2e erin na een scrimmage voor het Meerkerks doel. Fel verdedigen van Rowan, onze aanvoerder, tussen 3 man wint hij maar de bal komt op de rand van de “16” voor de voeten van de tegenstander die hard uithaalt.

Met deze tussenstand en een tegenstander die werkelijk geen meter ruimte geeft, wordt het een lastig verhaal. We weten inmiddels dat Sem snel is, erg snel zelfs en behendig. Vandaag had hij een tegenstander die net iets sneller was, dit is hem weinig gebeurd de laatste twee jaren kan ik u vertellen. En toch hersteld Meerkerk zich, goed om deze veerkracht te zien binnen het team.

Meerkerk zoekt wat meer de aanval, oefent druk uit naar voren en laat wat schoten los op het doel van De Alblas. De wedstrijd is bij lange na niet gespeeld zo lijkt het. En de beloning volgt in de 23e minuut als Niels Sem weet te vinden die vanuit de hoek snoeihard met LINKS de bal het doel in jaagt. Met zo’n doelpunt breng je de tegenstander toch wel even in verlegenheid.

De eerste helft duurt te kort om echt door te kunnen zetten richting de gelijkmaker. We gaan rusten met een 1-2 achterstand en de wetenschap dat de laatste 10 minuten van de eerste helft voor Meerkerk waren.

Gemotiveerde koppies in de kleedkamer, de trainers die bemoedigende woorden spreken….mooi om mee te maken. We zullen dit voort moeten zetten in de tweede helft, nog meer druk naar voren geven. Het zijn maar 25 minuten dus speel jezelf leeg, al moeten we jullie het veld afdragen……en de jongens begrijpen de boodschap.

En de boodschap wordt uitgevoerd, met alle wilskracht wordt gezocht naar de gelijkmaker. Niet altijd even mooi voetbal maar wat doet dat ertoe in een bekerfinale. Meerkerk voert de druk op maar eerlijk is eerlijk om te zeggen dat De Alblas hier erg goed mee om kan gaan.

Een aantal keren zijn we gevaarlijk voor het doel maar de keeper van De Alblas speelt een uitstekende pot. Over onze Kaj niet te zwijgen overigens. Kaj is het die ons behoedt van de beslissende 1-3 in een aantal situaties. Katachtige reddingen behoren hem toe vandaag.

Sem knokt zich werkelijk naar voren toe samen met Falco. Iedere meter is knokken voorin. Aan inzet geen gebrek. Rowan, Mees en Casper voelen dat er wat te halen valt en gaan stilletjes aan ook de druk opvoeren. Rowan lijkt vandaag te beschikken over een extra zuurstofcilinder gezien de vele meters die hij maakt. Mees vecht zware duels uit in de verdediging en moet veel incasseren.

Casper komt daar goed achter om de bal te veroveren en via Thomas en Niels op het middenveld weer voorin te krijgen. Zoals gezegd in de rust, nog 25 minuten volle bak…..en dat doen ze!

Kansen heeft Meerkerk maar ook De Alblas ziet dat het eindsignaal steeds dichter bij komt. Kaj moet laten zien dat hij een echte keeper is en maar hopen dat de bal voorin bij Sem of Falco een keer goed valt. Met nog vijf minuten op de klok dreigt de tank bij Meerkerk leeg te raken maar dan hebben ze altijd de reserve inhoud nog.

Op het moment van overschakelen naar de reserves is het een uitbraak van De Alblas die ons de das om doet. Het staat 1-3.

En toch gaat Meerkerk blijft Meerkerk voetballen, de aanval zoeken. Echter mocht het niet meer baten en fluit de scheidsrechter af.

Gestreden voor iedere meter, 200% inzet gegeven maar terecht onze meerdere moeten erkennen in De Alblas. Namens SV Meerkerk nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning.

En zijn we trots op deze jongens die inmiddels mannen zijn geworden. JA is het antwoord. Als je op deze wijze, met zoveel inzet en passie, een finale kan spelen moet je wel trots zijn. Verliezen is dan uiteraard nog steeds niet leuk maar wel acceptabel.

We zijn trots op dit team maar ook op alle toeschouwers die onze jongens vandaag (en het gehele seizoen) een warm hart hebben toegedragen. Dank u daarvoor!

Als afsluiting mogen we de zilveren medaille in ontvangst nemen en mogen we met trots zeggen dat we weer een ervaring rijker zijn. Tranen zijn er, deels van verdriet (en pijntjes) maar ook deels van geluk.